Onder de naam Ruijs in De Kluis organiseert de R.G. Ruijs Stichting regelmatig bijeenkomsten waarbij Haagse muzikanten, programmeurs, producers, popjournalisten en organisatoren elkaar ontmoeten in een exclusieve en intieme sfeer, namelijk het Nutshuis aan de Riviervismarkt 5.

RUIJS IN DE KLUIS 9 MET:

KYTEMAN
(Colin Benders)

DONDERDAG 19 NOVEMBER 2009
COMMISSARISSENKAMER
NUTSHUIS DEN HAAG

Op donderdag 19 november was Colin Benders te gast bij Ruijs in de Kluis. De nog pas 22-jarige bandleider van Kyteman's hiphoporkest sprak op innemende wijze over zijn jeugd, de opstart van zijn muzikale carrière, de vele bands waarin hij meespeelde en de spectaculaire opkomst van zijn hiphoporkest, dat in korte tijd uitgroeide tot de absolute top-live act van 2009. Met dampende optredens op vrijwel alle grote festivals in het land.

Het orkest blijkt een uitgangspunt voor oneindig veel combinaties, waardoor geen optreden hetzelfde is. Die spontaniteit en de uitstraling van vrolijke, ongecompliceerde vrijheid is wellicht de basis van het succes, dat medio december abrupt zal stoppen als het orkest zijn laatste optreden in de huidige vorm zal geven in de Heineken Music Hall. Benders zelf vindt het een logische keuze. "Ik ben nog volop in ontwikkeling, dus wat heb ik nu al aan een carrière?", sprak hij filosofisch.

Hoewel zwaar verankerd in Utrecht heeft Colin een stevige gevoelsband met de stad Den Haag. Niet alleen omdat hij hier een tijdje op het Conservatorium zat, maar ook omdat er volgens hem in Den Haag op muzikaal gebied zoveel meer gebeurt dan elders in het land. "Den Haag is wat dat betreft twee stappen verder dan Utrecht".

De komende tijd zal Benders met zijn collega-muzikanten verder bouwen aan wat hij zijn 'Kytopia' noemt: een dynamisch en zelfbewust muzikaal collectief, dat uitstijgt boven alles wat al bekend is en daardoor een nieuwe weg zal vinden in het muzikale landschap. Kortom: van Kyteman zullen we nog genoeg horen in de toekomst.

Het interview met Kyteman werd voorafgegaan door een vet optreden van Kern Koppen, met een even spontane als verrassende gastrol voor de jonge trompettist Sem Mol van Talent Event-finalist Lonely Friends.


Bij deze aflevering van Ruijs in de Kluis waren de volgende mensen aanwezig:
Chris Breugom, Marijn Donkers, Debora Hulskamp, Paul le Comte, Sem Mol, Mariska, Evert Nieuwstede, Olivier van Nooten, Erwin Smitskamp, Ronald Stemmerich, Levi Sylvanie, Annet Thoms, Paula Udondek, Leah Uijterlinde, Sylvia van Valen , Ernst van Wageningen, Amrit Baboeram, T&Y en Jacqueline van Beek

RUIJS IN DE KLUIS is mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Culturalis, Gemeente Den Haag, Prins Bernhard Cultuurfonds, Paard van Troje en Popunie.


RUIJS IN DE KLUIS HOMEPAGE
Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief