Onder de naam Ruijs in De Kluis organiseert de R.G. Ruijs Stichting regelmatig bijeenkomsten waarbij Haagse muzikanten, programmeurs, producers, popjournalisten en organisatoren elkaar ontmoeten in een exclusieve en intieme sfeer, namelijk het Nutshuis aan de Riviervismarkt 5.

RUIJS IN DE KLUIS 8 MET:

MARIKE JAGER

ZONDAG 3 MEI 2009
COMMISSARISSENKAMER
NUTSHUIS DEN HAAG

Marike Jager speelt voor

INTIEME ONTMOETING MET MARIKE JAGER

Bezoekers van de gecombineerde Ruijs in De Kluis/Talent Event workshop hebben zondag 3 mei een unieke inkijk gekregen in de werkwijze van singer/songwriter Marike Jager.

De zangeres werd voorafgaand aan haar workshop geïnterviewd door Gerard van den IJssel. In vogelvlucht werd de opmerkelijke carrierre van Marike doorgenomen. Begonnen met zingen tijdens een wereldreis. Terug in Nederland eerst in een bandje gespeeld om daarna als solist al snel prijzen te winnen. Bijvoorbeeld de Sky Radio Talentenjacht waar het alleen maar toeval was dat haar moeder daar werkte ("via haar had ik wel gehoord van de wedstrijd natuurlijk"). De Demopoll van Studio Brussel, Grote Prijs van Nederland, Essent Award en twee Edisonnominaties volgden. Echt doorbreken deed Marike door haar optredens in diverse TV-programma's.

Als echt Do It Yourself artiest brengt Marike Jager zelf haar platen uit via een eigen label, ook onderhandelen over contracten en optredens doet ze zelf. "Er zitten veel voordelen aan. Nadeel is wel dat het heel veel tijd kost."

Als een duveltje uit een doosje toverde Gerard van den IJssel opeens een aantal radiocommercials tevoorschijn waarin de stem van Marike is te horen. "Ik spreek teksten in voor reclamespotjes. Ik vind het leuk, als was het maar omdat ik dan weer in een studio ben."

Aansluitend verzorgde de zangeres een workshop waarbij ze uitgebreid inging op de manier waarop haar liedjes tot stand komen. Steeds opnieuw liet ze een stukje horen om vervolgens uit te leggen hoe het betreffende liedje in de loop der tijd is veranderd.

Extra aandacht was er voor zangeres Leah Uijterlinde van de groep Coloured Noise, die een eigen liedje speelde op de piano en daarover tips kreeg van Marike Jager en andere muzikanten in de zaal.

Marike met Talent Event-deelneemster Leah Uijterlinde

Deze achtste Ruijs in De Kluis was waarschijnlijk de laatste voor de zomer begint. In het najaar van 2009 volgen nog twee bijeenkomsten.
Bij deze Ruijs in De Kluis waren de volgende personen aanwezig:
Peter Balkema, Yun Ernsting, Freek Olgers, Daniël Sensit, Rob Sprinkhuizen, Leah Uijterlinde, Ineke Oostrum en Richard Pearson

RUIJS IN DE KLUIS is mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Culturalis, Gemeente Den Haag, Prins Bernhard Cultuurfonds, Paard van Troje en Popunie.

RUIJS IN DE KLUIS HOMEPAGE